Klantbeoordeling (9.5/10)
Op werkdagen voor 20:00 besteld, dezelfde dag verzonden
Bezorgd waar en wanneer je wilt
€ 0,00(0)0

In The Spotlight: (Floris) van Bommel

Oer-Hollands maar veel meer dan oer-degelijk!
10 april 2017Achtergrond informatie

Floris van Bommel schoenen

Dit merk staat bekend om de speelse, extravagante touch die gegeven wordt aan de klassieke veterschoen. Deze schoenen zijn niet meer weg te denken uit de garderobe van de man: (Floris) Van Bommel!

Een familiebedrijf dat begon in 1734 en inmiddels is uitgegroeid tot misschien wel Nederlands meest bekende schoenfabrikant met maar liefst twee verschillende merken: Van Bommel én Floris van Bommel. Om meer te weten te komen over deze twee merken, heeft onze Nikkie de geschiedenis en collectie eens aandachtig bestudeerd.

Het merk

Het merk kent een enorme geschiedenis, wat begon in 1694 met Reynier van Bommel, poorter van Breda en lid van een schoenmakersgilde. Zijn zonen, Adrianus en Christianus van Bommel, stonden bekend als ‘meester-schoenmakers’ in Breda. De broers zijn de eerste die voorkomen in de officiële bedrijfsgeschiedenis en worden opgevolgd door de zoon van Adrianus, namelijk Josephus van Bommel, die in Baarle-Nassau als schoenmaker te werk ging. Zijn zoon, Johannes Petrus van Bommel, werkte daarop samen met zijn eigen zoon genaamd Johannes Franciscus van Bommel en stichtte een schoenen- en laarzenmakerij.

Door de Frans-Duitse Oorlog in 1870-1871 nam de vraag naar schoenen en laarzen voor militairen toe, waardoor het schoenmakersbedrijf groeide. Johannes Peter van Bommel zette het bedrijf voort maar overleed in 1887, waardoor zijn vrouw Johanna van Dinter samen met haar zoon Franciscus Johannes het bedrijf overnam. Vanaf dat moment werd de naam Wed. J.P. Van Bommel verbonden met het bedrijf. In 1912 ging Van Bommel over op mechanische schoenfabricage. In 1928 kwam Johannes P.J. van Bommel in het bedrijf, dat werd getroffen door de Grote Depressie en in 1941 genoodzaakt was om de productie te halveren en later zelfs stop te zetten. Twee jaar later ging het beter, en werden zowel de productie als fabriek uitgebreid.

De Van Bommel fabriek brandde in 1951 af, maar na acht maanden werd de productie toch weer hervat. In 1982 ontving Van Bommel de Oscar Alta Moda, wat ook wel bekend staat als dé hoge, Italiaanse onderscheiding. Toch was het moeilijk om te concurreren, zeker toen sneakers in 1990 steeds meer trendy werden, waar Van Bommel toch meer formele schoenen produceerde. Om in te springen op deze trend, werd het merk Floris van Bommel opgericht, het merk dat wij vandaag de dag kennen en wat natuurlijk ook verkocht wordt op onze site. 

van Bommel schoenen

De collectie

De collectie van Van Bommel bestaat voornamelijk uit klassieke schoenen, voor zowel heren als dames. De schoenen zijn zeer gedetailleerd en hebben allemaal basic kleuren zoals bruin, zwart, cognac, etc. Deze schoenen zijn tijdloos en kunnen dus elk seizoen mee!
De schoenen uit de Floris van Bommel collectie zijn voornamelijk kleurrijk, wat goed aansluit bij de trend van nu. Wanneer je de mannenschoenen goed bekijkt, zullen details als gekleurde veters of stiksels of printjes in de meest uiteenlopende felle kleuren opvallen. Denk bijvoorbeeld aan de Floris premium veterschoenen en sneakers: deze schoenen hebben een grafisch panterprintje in verschillende felle, vrolijke kleuren of hebben juist één opvallende, schreeuwend fluorescerende kleur. Ook in de vrouwencollectie zien we dit seizoen kleuren als blauw en rood terug, maar deze zijn vaak minder heftig. Naast deze kleurrijke varianten zijn natuurlijk de klassieke standaard kleuren ook nog terug te vinden in de collectie.

How to style

Door de kleurrijke collectie zijn de schoenen van Floris van Bommel op verschillende manieren te stylen. Doe eens een keer gek en combineer je nette, zwarte pak met een paar kleurrijke, drukke schoenen. Mocht je hier absoluut niet van houden, kies dan voor de klassieke veterschoen of instappers in neutrale kleuren zoals cognac, zwart of donkerblauw van de Van Bommel collectie.

Ga jij voor de klassieke Van Bommels, of durf je de extravagante Floris van Bommel schoenen aan?

Dit artikel is geschreven door Nikki Batenburg.

Deel dit artikel: